Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Feike de Vries
Onthulling: 3 juli 2009
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem) is een sculptuur, bestaande uit diverse onderdelen, die is geplaatst op een betonnen sokkel die is afgewerkt met gewassen grind. Op de voorkant van het monument zijn drie plaquettes met tekst, twee van natuursteen en één van koper, aangebracht.

De sculptuur bestaat uit een half in de sokkel verzonken beschadigde propellermotor. Op de motor staat een metalen paal met daaraan twee metaaluitsneden van Nederland. De ene metaaluitsnede is verroest en gebutst, de andere is gepolijst en glanzend. Tussen beide delen is een gebroken ketting aangebracht. Hiervoor staat een verwrongen propellerblad. 

Aan de achterzijde van de sokkel is een plaquette aangebracht met daarop een gedicht van Anneke Timmerman als een uitleg van het monument.

Teksten
De tekst op de linker plaquette luidt:

'DENKEND AAN HEN DIE GAVEN
OPDAT WIJ ONTVINGEN 

1940-1945'.

De tekst om de middelste plaquette luidt:

'IN DE NACHT VAN 21 OP 22 JULI 1944 IS DE
ENGELSE JACHTBOMMENWERPER MOSQUITO PZ-174,
23TH SQUADRON ROYAL AIR FORCE, NEERGESTORT TE WOUBRUGGE.
BEIDE BEMANNINGSLEDEN ZIJN HIERBIJ OM HET LEVEN GEKOMEN.

PILOT FLIGHT LIEUTENANT FRANCIS L. GRIMWOOD RAF (VR) 22 YEARS
NAVIGATOR PILOT OFFICER FREDERICK B. WOODMAN RAF (VR) 21 YEAR'.

De tekst op de rechter plaquette luidt:

'NEDERLANDS OOST – INDIË
1945 – 1950
J. DE BRUIN
*23-06-1926 – †06-01-1949
EEN AFSCHEID ZONDER THUISKOMST '.

Symboliek
De gebroken vliegtuigonderdelen die half in het sokkel verzonken zijn, staan symbool voor het in het veen weggezonken vliegtuig die is neergestort. De roestende en gebutste metaaluitsnede van Nederland staat symbool voor het bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de spiegelende roestvrijstalen uitsnede symboliseert het bevrijde Nederland. Het propellerblad dat de achterlangs lopende ketting kapotslaat staat voor de bevrijding van Nederland dankzij de omgekomen militairen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Mosquito-monument in Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem) is ter nagedachtenis aan de piloten van het neergestorte Mosquito vlieguig Woodman en Grimwood en daarmee aan allen die hun leven gaven voor vrede, vrijheid en democratie.

De Mosquito Haviland stortte op de nacht van 21 op 22 juli 1944 neer in een weiland bij Woubrugge. Piloot Francis L. Grimwood en navigator Frederick B. Woodman kwamen om tijdens de crash. Het vliegtuig werd in oktober 2008 geborgen waarbij twee 500 ponders onschadelijk werden gemaakt.

Op het Mosquito monument zijn twee plaquettes aangebracht die herinneren aan andere zaken. Eén van deze plaquettes herinnert aan J. de Bruin die in 1949 omkwam in het toemalige Nederlands-Indië. Deze plaquette is eerder als individueel monument op 27 maart 2004 onthuld door burgemeester Jan den Andel van  Jacobswoude.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 juli 2009 in aanwezigheid van een aantal veteranen, burgemeester van Jacobswoude, Maria Wiebosch en burgemeester Bas Eenhoorn van de gemeente Kaag en Braassem.

Wijziging
In februari 2012 zijn twee koperen plaquettes van het monument gestolen. Beide plaquettes zijn inmiddels vervangen.

Locatie

Het monument bevindt zich bij de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat te Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht