Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Caroline van 't Hoff-Hörchner (06-10-1961)
Onthulling: 20 mei 2009
Adopteer dit monument.

Den Helder, 'Schaduwen van Licht' (foto: Caroline van 't Hoff-Hörchner)
Den Helder, 'Schaduwen van Licht' (foto: Caroline van 't Hoff-Hörchner)
Den Helder, 'Schaduwen van Licht' (foto: Caroline van 't Hoff-Hörchner)
Den Helder, 'Schaduwen van Licht' (foto: Caroline van 't Hoff-Hörchner)
Den Helder, 'Schaduwen van Licht' (foto: Caroline van 't Hoff-Hörchner)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Den Helder (Den Helder) is een bronzen beeld van vier meter hoog en vier meter breed. De muur bestaat uit vier pilaren en met daarin drie silhouetten van personen. Boven op de muur staat een bootje op een golvende zee met erin enkele personen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SCHADUWEN VAN LICHT

CAROLINE VAN 'T HOFF-HÖRCHNER'.

Symboliek
De lichtgebogen muur vormt een deel van de levenscirkel. De drie uitgehouwen silhouetten van personen symboliseren de overledenen en de leegte die zij achterlaten. De golven aan de bovenkant staan voor de zee en de golf van emotie, die de dood met zich meebrengt. De boot met de drie treurende mensen staat symbool voor de nabestaanden die doorvaren in het leven. Het aantal van de vier pilaren staat symbool voor de vier elementen van de aarde, namelijk aarde, water, lucht en vuur en het aantal van de drie silhouetten vertegenwoordigt de heilige drie-eenheid van de hemel. De getallen vier en drie staan dus voor hemel en aarde, oftewel leven en dood.

De titel ‘Schaduwen van Licht’ heeft betrekking op het effect wanneer de zon op het monument schijnt. 'De dood mag dan gaten geslagen hebben in mensenlevens, er is ruimte voor mooie herinneringen. In de slagschaduw van het monument zijn het de silhouetten waar het licht blijft schijnen,' verklaart kunstenares en ontwerpster van het monument Caroline van ‘t Hoff-Hörcher.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument ‘Schaduwen van Licht’ in Den Helder (Den Helder) is ter nagedachtenis aan de militairen en burgermedewerkers van de Koninklijke Marine die in actieve dienst zijn overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 mei 2009.

Locatie
Het monument bevindt op de Oude Rijkswerf Willemsoord op het plein voor het Marinemuseum te Den Helder.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Kiki Scheepens | 5 mei 2020

Opdat wij nooit vergeten

Anita in t Veld | 30 april 2020