Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Tiel, monument aan de Waalstraat (Foto: Gemeente Tiel)
Tiel, monument aan de Waalstraat (Foto: Gemeente Tiel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Waalstraat in Tiel is een plaquette van zwarte natuursteen, ingemetseld in een bakstenen muur. Achter de muur bevindt zich een talud. Op de plaat is in reliëf een treurende, zittende mensenfiguur aangebracht. Het gedenkteken is geplaatst achter een hekwerk.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP 20 SEPTEMBER 1944
WERDEN OP DEZE PLAATS
VEERTIEN ONSCHULDIGE BURGERS
UIT HET DORP WAMEL
DOOR DE DUITSCHERS VERMOORD'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Waalstraat in Tiel is opgericht ter nagedachtenis aan de veertien mannen uit het dorp Wamel die op 20 september 1944 door de bezetter zonder vorm van proces bij de coupure zijn gefusilleerd.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Waalstraat, voorbij de coupure in Tiel.

Bron
Gemeente Tiel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht