Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Gert Sennema (1962)
Onthulling: 25 juni 2009
Adopteer dit monument.

Leusden, veteranenmonument (foto: Bond van Wapenbroeders)
Leusden, veteranenmonument (foto: Ad Stegeman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Veteranenmonument in Leusden is een militaire brits van Belgisch hardsteen met daarop bronzen militaire kleding en een paar veldschoenen. De brits is 80 centimeter hoog en 200 centimeter breed. De brits is geplaatst op een tegeltableau van circa 4 meter breed en 3 meter 20 diep. De kleding bestaat uit een baret, handdoeken, sokken en overhemden. Op de overhemden ligt het tweede deel van een gedenkplaatje van een militair. Voor de brits is een gedenksteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERINNERING AAN ALLE AMERSFOORTERS
EN LEUSDENAREN DIE WAAR OOK TER WERELD
HEBBEN GESTREDEN VOOR VREDE, VRIJHEID EN VEILIGHEID...
IN HET BIJZONDER AAN HEN
DIE DAARBIJ HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN'.

Symboliek
Beeldend kunstenaar Gert Sennema uit het Groningse Grijpskerk werd voor het ontwerp geïnspireerd door een dorpsgenoot die als militair net was teruggekeerd uit Afghanistan. Het resultaat oogt als een militaire brits of krib met daarop een gedeeltelijke militaire uitrusting. Op de overhemden ligt het tweede deel van een gedenkplaatje, wat voor militairen inhoudt dat de eigenaar daarvan het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld. Het monument roept het gevoel van gemis en afwezigheid op. De kleding van de militair is er, maar de man of vrouw zelf ontbreekt. Dit beeld is vaak herkenbaar voor oorlogsveteranen.

Over de symboliek van het monument zegt de ontwerper: 'Waar je als militair ook bent en wat je ook moet doorstaan, dat bed is de enige plek die helemaal alleen voor jou is. Je ziet aan mijn beeld niet of de soldaat op het punt staat te vertrekken of dat hij nog moet arriveren.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Veteranenmonument in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan alle Amersfoorters en Leusdenaren die waar ook ter wereld hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid en in het bijzonder aan hen die daarbij zijn omgekomen.

Oprichting
Het monument is opgericht op verzoek van veteranen en op initiatief van Libanonveteraan Louis Braam uit Amersfoort. Het ontwerp van het monument is gekozen door vertegenwoordigers van de veteranen en de Bond van Wapenbroeders. Zowel gemeente Amersfoort als gemeente Leusden hebben het monument gefinancierd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 juni 2009 (Veteranendag) door de burgemeester van Amerfoort, Albertine van Vliet-Kuiper, en haar ambtgenoot Jan Broekhuis van de gemeente Leusden.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats Rusthof tussen de oorlogsgraven van de geallieerden en het Russische ereveld aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed 'Den Treek'.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht