Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Veteranenmonument in Leusden is een militaire brits van Belgisch hardsteen met daarop bronzen militaire kleding en een paar veldschoenen. De brits is 80 centimeter hoog en 200 centimeter breed. De brits is geplaatst op een tegeltableau van circa 4 meter breed en 3 meter 20 diep. De kleding bestaat uit een baret, handdoeken, sokken en overhemden. Op de overhemden ligt het tweede deel van een gedenkplaatje van een militair. Voor de brits is een gedenksteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘TER HERINNERING AAN ALLE AMERSFOORTERS
EN LEUSDENAREN DIE WAAR OOK TER WERELD
HEBBEN GESTREDEN VOOR VREDE, VRIJHEID EN VEILIGHEID…
IN HET BIJZONDER AAN HEN
DIE DAARBIJ HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN’.

Symboliek
Beeldend kunstenaar Gert Sennema uit het Groningse Grijpskerk werd voor het ontwerp geïnspireerd door een dorpsgenoot die als militair net was teruggekeerd uit Afghanistan. Het resultaat oogt als een militaire brits of krib met daarop een gedeeltelijke militaire uitrusting. Op de overhemden ligt het tweede deel van een gedenkplaatje, wat voor militairen inhoudt dat de eigenaar daarvan het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld. Het monument roept het gevoel van gemis en afwezigheid op. De kleding van de militair is er, maar de man of vrouw zelf ontbreekt. Dit beeld is vaak herkenbaar voor oorlogsveteranen.

Over de symboliek van het monument zegt de ontwerper: ‘Waar je als militair ook bent en wat je ook moet doorstaan, dat bed is de enige plek die helemaal alleen voor jou is. Je ziet aan mijn beeld niet of de soldaat op het punt staat te vertrekken of dat hij nog moet arriveren.’

De geschiedenis

Het Veteranenmonument in Leusden is opgericht ter nagedachtenis aan alle Amersfoorters en Leusdenaren die waar ook ter wereld hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid en in het bijzonder aan hen die daarbij zijn omgekomen.

Oprichting
Het monument is opgericht op verzoek van veteranen en op initiatief van Libanonveteraan Louis Braam uit Amersfoort. Het ontwerp van het monument is gekozen door vertegenwoordigers van de veteranen en de Bond van Wapenbroeders. Zowel gemeente Amersfoort als gemeente Leusden hebben het monument gefinancierd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 25 juni 2009 (Veteranendag) door de burgemeester van Amerfoort, Albertine van Vliet-Kuiper, en haar ambtgenoot Jan Broekhuis van de gemeente Leusden.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats Rusthof tussen de oorlogsgraven van de geallieerden en het Russische ereveld aan de Dodeweg te Leusden. Het kerkhof grenst aan het landgoed ‘Den Treek’.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents