Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Joop Haffmans
Onthulling: 15 april 1994
Adopteer dit monument.

Renkum, herdenkingsmonument (Foto: E. de Ruig)
Renkum, herdenkingsmonument (Foto: Gemeente Renkum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Renkum is een bronzen beeld van een vogel. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het object staat in een vijver. Het gedenkteken is 2 meter 43 hoog en 63 centimeter breed.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VREDE
VRIJHEID EN RECHT
1940 - 1945'.

Symboliek
De vogel symboliseert de herwonnen vrijheid en vrede.

Wijziging
In 2010 werd het monument opgeknapt door de gemeente Renkum.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Renkum aan de bezetting, de oorlogsslachtoffers en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de werkgroep 'Herdenkingsmonument' van de Renkumse Oranje en Evenementen Vereniging, in samenwerking met de gemeente Renkum. De benodigde gelden zijn bijeengebracht door de gemeente, Renkumse inwoners en bedrijven uit Renkum.

Oprichting
Het monument is onthuld op 15 april 1994 door H. van den Born en C. Burgsteyn.

Locatie
Het monument is geplaatst in de vijver bij de bibliotheek aan de Europalaan in Renkum.

Bronnen

  • Gemeente Renkum;
  • Brochure Herdenkingsmonument Slachtoffers 2e Wereldoorlog van de werkgroep 'Herdenkingsmonument' van de Renkumse Oranje en Evenementen Vereniging.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht