Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Steffen Maas (1973)
Onthulling: 14 december 2007
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door LUCA Praktijkschool.

Amsterdam, monument voor Eli van Tijn (foto: Steffen Maas)
Amsterdam, monument voor Eli van Tijn (foto: Steffen Maas)
Amsterdam, monument voor Eli van Tijn (foto: Steffen Maas)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Eli van Tijn in Amsterdam is een zwartkleurige kubus, geplaatst op een gemetseld voetstuk.

Tekst
De tekst op de zijden van de kubus luidt:

'ELI VAN TIJN
1902-1945

MAN VAN VERZET
VERZETSGROEP
GERRETSEN

VERMOORD ALS JOOD
LEEFDE ALS SOCIALIST

HOOFDONDERWIJZER
KRAAIPANSCHOOL.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Eli van Tijn in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis van deze Joodse verzetsman die begin 1945 in het Poolse vernietigingskamp Auschwitz is omgekomen.

Elias van Tijn (1902-1945) was bestuurslid van een socialistische organisatie. Hij werkte in de overwegend socialistische Transvaalbuurt in Amsterdam en was daar hoofd van de toenmalige openbare Kraaipanschool, waar nu het ROC staat. Deze school werd in de oorlog aangewezen als een school voor Joodse leerlingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Eli van Tijn een actieve rol als verzetsstrijder, onder andere als lid van de verzetsgroep Gerretsen. Onder zijn leiding werd de zolder van de Kraaipanschool ingericht als onderduikruimte, waar hij zelf ook ondergedoken heeft gezeten. Hij verzorgde distributiebonnen, vervalste stamkaarten en valse persoonsbewijzen. Hij schreef onder het pseudoniem 'Piet Marsman' artikelen voor de illegale pers.

Eli van Tijn werd in 1943 verraden en overgebracht naar kamp Amersfoort. Daar bleef hij zich inzetten voor het socialisme. Uiteindelijk kwam hij via het doorgangskamp Westerbork terecht in Auschwitz. Hier overleed hij op 30 april 1945 in het buitenkommando Vaihingen.

Oprichting
Het monument is opgericht in het kader van het project Erfenis van de 20e eeuw van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Het streven van dit project is om de herinnering aan belangrijke personen en de gebeurtenissen die in de 20e eeuw in Oost-Watergraafsmeer hebben plaatsgevonden levend te houden. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 december 2007 door burgemeester Job Cohen, samen met de jongste zoon van Eli van Tijn, de heer Geert van Tijn.

Locatie
Het monument is geplaatst vóór het ROC Amsterdam, locatie Praktijkschool Luca, gevestigd aan de Kraaipanstraat in Amsterdam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anouk | 4 mei 2020

Bij jou moet ik in gedachten zijn Eli!