Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Haarlem, plaquette in het postkantoor (foto: gemeente Haarlem CC BY 3.0)
Haarlem, plaquette in het postkantoor (foto: gemeente Haarlem CC BY 3.0)
Haarlem, plaquette in het postkantoor (foto: H. van Swinderen)
Haarlem, plaquette in het postkantoor (foto: H. van Swinderen)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het postkantoor in Haarlem is uitgevoerd in metaal. De plaquette is 89 centimeter breed en 63 centimeter hoog.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'WIJ HERDENKEN
J. CHAPON C. VAN DUIJVENBODE
J.H. ELFERINK H.T. VAN ENGEN
H. FRANZEN B. HERMAN
T.J. HOF TH.J. MULLER MASSIS
J.J. VAN SWINDEREN
1940-1945'.

Wijziging
De plaquette bevond zich oorspronkelijk zich in de hal van het postkantoor aan de Raaks te Haarlem. Nadat het postkantoor zijn functie had verloren is de plaquette zoek geraakt. Het Haarlems Weekblad heeft zelfs op 9 mei 2008 een zoekactie gestart. Uiteindelijk bleek de plaquette nog wel in het gebouw aanwezig, zij het op een voor publiek ontoegankelijke plaats. Gedurende en na een verbouwing bevond het monument zich in het gemeentedepot. Op 12 maart 2018 is de plaquette weer teruggeplaatst in het pand, bij de personeelsentree aan de Korte Zijlstraat.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Chapon Jenny 10-08-1909 12-02-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het postkantoor in Haarlem is opgericht ter nagedachtenis aan negen medewerkers van de PTT die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

J. Chapon, C. van Duijvenbode, J.H. Elferink, H.T. van Engen, H. Franzen, B. Herman, T.J. Hof, Th.J. Muller Massis en J.J. van Swinderen.

Locatie
Het monument bevindt zich in het pand van het voormalige postkantoor aan de Raaks bij de personeelsentree aan de Korte Zijlstraat.

Bron
De heer H. van Swinderen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.