Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.

Nijmegen, 'Indië-monument' (1) (foto: Rob Essers)
Nijmegen, 'Indië-monument' (1) (foto: Rob Essers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Nijmegen bestaat uit twee zwarte natuurstenen plaquettes. In beide plaquettes is tekst gegraveerd. Op de bovenste plaat zijn boven de tekst een embleem met helm, zwaard en palmtak (het symbool van de oud-Indië strijders) en een medaille aangebracht.

Tekst
De tekst op de bovenste plaquette luidt:

'1940-1950
NEDERLANDS-INDIË
"VOOR ORDE EN VREDE"

TER NAGEDACHTENIS AAN ALLE NIJMEGENAREN
DIE DAAR HUN LEVEN LIETEN'.

Op de onderste plaat zijn de namen van 59 militairen uit Nijmegen aangebracht die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Arnoldussen Johannes Wilhelmus 29-10-1925 24-08-1948

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Nijmegen is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nijmeegse militairen die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de miliatairen luiden:

J. Arnoldussen, J. van Berghem, C. Bouius, A. Brand, Th. Boers, J. Burgers, Ph. Capetti, L. Coenen, D. Courbois, H. Dekkers, G. van Delft, J. Derksen, J. Elbers, M. Folmering, J. Fransen, A. Fijn, J. Hartman, A. Hoeboer, H. van der Horst, H. Jansen, P. Kersten, A. Kok, H. Kop, R. van Leiden, G. Linssen, J. Marsman, W. van Meerwijck, W. Meeuwsen, H. Meijer, J. Nagelmakers,

J. Niemeijer, E. van Oort, J. Oosterdijk, P. Parmet, W. Penning de Vries, L. Peperzak, M. Peters, W. Peters, P. Poelen, J. Poortvliet, H. Punter, Th. Rekers, A. Reeuwijk, C. Rietveld, G. de Ruijter, W. Scheepens, N. Smulders, W. Teunissen, W. Thijssen, A. Toonen, H. Velthuizen, G. van de Vooren, P. van Vucht, Th. Wanders, J. Willemse, J.H. Willemse, A. Wouters, B. Weijers en C. Witjes.

Locatie
De gedenkstenen hangen tegen de zijmuur van de Gedeputeerdenpoort, de toegang tot de Gedeputeerdenplaats, naast het stadhuis, ingang Burchtstraat in Nijmegen. Onder deze poort bevinden zich nog drie plaquettes: één herinnert aan de oorlog in Nederlands-Indië, twee andere plaquettes herinneren aan Geallieerden en Market Garden.

Bronnen


Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.