Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Han Jansen (05-09-1958)
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.

Doesburg, 'Joods monument' (foto: Hans Hamburger)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Doesburg is een rechthoekige glasplaat, die aan de achterzijde is gegraveerd en voorzien van een spiegel. Op de plaat is een davidster en een afbeelding van de gevel van de voormalige synagoge te Doesburg aangebracht. Het gedenkteken is 85 centimeter hoog, 45 centimeter breed en 25 millimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'GEDENK
DE SYNAGOGE VAN DOESBURG

5658-5705 1898-1945

GEDENK DE JOODSE DOESBURGERS
DIE NIET TERUGKEERDEN
UIT DE KAMPEN

JOHANNA KATZ MOZES KATZ
SIJBILLA KATZ-VAN DIJK MEIER LEBENSBAUM
HELENA LEVIE-MEIJERS MANUS LEVIE
ABRAHAM MEIJERS JACOB MEIJERS
JOHANNA MEIJERS-WALG MAURITZ STERNFELD
ROSETTE WALG

[In het Hebreeuws tekst spreuken 10:7]

DE GEDACHTENIS DES RECHTVAARDIGEN
ZAL TOT ZEGENING ZIJN.
SPREUKEN 10:7'.

Restauratie en wijzigingen
Op 13 september 1996 is het monument vernieuwd. Oorspronkelijk was de gedenkplaat van koper. Deze was al snel aan verwering onderhevig, onder meer door schoonmaakmiddelen. Na de verbouwing van het stadhuis werd de plaquette vervangen door een glazen exemplaar, passend bij het interieur van het stadhuis. De gehele lay-out is toen opnieuw ontworpen, uitgaande van de oorspronkelijke afbeelding. Ook werd de tekst in het Hebreeuws toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Doesburg is aangebracht ter nagedachtenis aan elf joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen zijn omgekomen. Ook wordt met het gedenkteken de voormalige synagoge in herinnering gebracht.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Johanna Katz, Mozes Katz, Sijbilla Katz-van Dijk, Meier Lebensbaum, Helena Levie-Meijers, Manus Levie, Abraham Meijers, Jacob Meijers, Johanna Meijers-Walg, Mauritz Sternfeld en Rosette Walg.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door de heer Meier Groen.

Locatie
De plaquette is bevestigd op de muur naast de publieksbalie in het stadhuis, gelegen aan de Ph. Gastelaarsstraat te Doesburg.

Bronnen

  • Gemeente Doesburg;
  • Joods Leven in Doesburg (Zutphen, De Walburg Pers, 1981). ISBN 90 6011 076 5.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.