Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Schagen, Indië-monument (foto: Eveline Kooijman/ KITLV)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' is Schagen is een natuurstenen gedenksteen. Op de gedenksteen is tekst aangebracht. Boven de tekst is het demobilisatie-insigne (met palmtak, zwaard en helm) te zien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'UIT DANKBAARHEID
AANGEBODEN DOOR DE
GEREPATRIEERDE MILITAIREN
AAN DE GEZAMENLIJKE
THUISFRONTEN SCHAGEN'.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijk aan het voormalige stadhuis aan de Markt 18 in Schagen. Op 7 november 2017 heeft de gemeenteraad van Schagen besloten om de plaquette een nieuwe plaats te geven. Vanaf 23 april 2018 is het Indië-monument geplaatst naast het monument ’40-’45 op de Nieuwe Laagzijde te Schagen. 
Op woensdag 25 april 2018 werd het monument heronthuld door burgemeester Marjan van Kampen. 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Schagen is opgericht ter nagedachtenis aan de militairen die tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen en is eveneens bedoeld als dank van de Indiëgangers aan het thuisfront voor de geboden steun.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Schagense Indiëgangers.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Locatie
De gedenksteen bevindt zich naast het monument ’40-’45 op de Nieuwe Laagzijde te Schagen. 

Bron
Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht