Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Truus Coumans
Onthulling: 7 november 2008
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Maasbracht (gemeente Maasgouw) is een bronzen beeldengroep van drie verzetsmensen: Thomas Verreussel uit Maasbracht Dorp, Helena Puts en haar zoon Jan uit Brachterbeek. Het beeld is op een sokkel geplaatst.

Symboliek
De sculptuur symboliseert de inzet van deze (en andere burgers) voor het verzet tijdens de bezettingsjaren.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument is een eerbetoon aan de burgers van Maasbracht (gemeente Maasgouw) die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog verzet boden aan de Duitse bezetter.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de 86-jarige streekhistoricus Jac. Linssen. Als jonge man van 22 jaar moest hij zelf onderduiken en prijst nu, 65 jaar later, de 'onbaatzuchtigheid en de wijze en volwassen houding van de verzetstrijders'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 november 2008.

Locatie
Het monument staat in de ontvangsthal van het publiekscentrum aan de Markt in Maasbracht (gemeente Maasgouw).

Bronnen

  • Dagblad de Limburger van 6 november 2008;
  • Gemeente Maasgouw.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht