Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Doorwerth (gemeente Renkum) is een eikenhouten kruis, geplaatst op een gemetseld voetstuk met twee natuurstenen plaquettes. Bij het kruis is een informatiebord geplaatst. Het gedenkteken is 3 meter hoog, 90 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de eerste plaquette luidt:

'DEN VADERLANT
GHETROUWE

SERGT. W.J. SMIT
SERGT. G. DE HOOG
SERGT. D. WOLTHOF
IR. H.C. MUNTER Res. 1E LT.
JHR. C.F.M.H. VAN NISPEN TOT
PANNERDEN 1E LT.

10 MEI 1940 – 10 MEI 1950'.

De tekst op de tweede plaquette luidt:

'U DIENAER
T'ALLERSTONT

J. BOSMAN
C. GEERINK
W.J. HOEFNAGEL
Dr. J. KAHN
MEVR. F.F. KAHN-
FOGELSOHN
G. ZWAAN

10 MEI 1940 – 5 MEI 1945'.

De tekst op het informatiebord luidt:

'DIT MONUMENT WERD OP INITIATIEF VAN HET COMITÉ 'INDIË-HEVEADORPT-DOORWERTH' OPGERICHT TER HERINNERING AAN INWONERS VAN DE TWEE DORPEN DIE IN DE PERIODE 1940-1950 TEN GEVOLGE VAN OORLOGSHANDELINGEN OM HET LEVEN KWAMEN. DE ONTHULLING VOND PLAATS OP 12 AUGUSTUS 1950.

WOLTER J. SMIT – GEVECHTSHANDELINGEN, 11 MEI 1940
HENRI CH. MUNTER – EXECUTIE, 3 MEI 1943
JULES KAHN EN FEIGA FEIGELSOHN (ECHTPAAR) – CONCENTRATIEKAMP, 23 JULI 1943
HENRI CH. MULLER – CONCENTRATIEKAMP, 18 AUGUSTUS 1943
GERBEN DE HOOG – KRIJGSGEVANGENSCHAP, 1943
JOHAN BOSMAN – EXECUTIE, 15 SEPTEMBER 1944
WILLEBRORDUS J.M. HOEFNAGELS – EXECUTIE, 21 SEPTEMBER 1944
GERRIT ZWAAN – GEVECHTSHANDELINGEN, 26 MEI 1945
DERK WOLTHOF – GEVECHTSHANDELINGEN, 4 JULI 1946
JHR. CLEMENS F.M.I. VAN NISPEN TOT PANNERDEN – GEVECHTSHANDELINGEN, 8 APRIL 1949

HET MONUMENT MET OMGEVING WERD IN 1996 OP INITIATIEF VAN DE ORANJEVERENIGING 'DOORWERTH-HEVEADORP' EN MET HULP VAN DE PLAATSELIJKE BEVOLKING GERENOVEERD.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Restauratie
Het gedenkteken is in 2007 gerenoveerd.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Doorwerth (gemeente Renkum) is opgericht ter nagedachtenis aan elf inwoners (vijf militairen en zes burgers) van de dorpen Heveadorp en Doorwerth, die in de periode 1940-1950 door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Johan Bosman, Feiga Feigelsohn, Willebrordus J.M. Hoefnagels, Gerben De Hoog, Jules Kahn, Henri Ch. Muller, Henri Ch. Munter,Jhr. Clemens F.M.I. Van Nispen Tot Pannerden, Wolter J. Smit, Derk Wolthof en Gerrit Zwaan.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van Comité 'Indië-Heveadorpt-Doorwerth'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 augustus 1950. Na een renovatie is het monument opnieuw onthuld op 30 augustus 2007 door de toenmalige burgemeester, de heer Klein. Initiatiefnemer van de renovatie was het bestuur van de Oranjevereniging Doorwerth-Heveadorp.

De Chr. basisschool 'De Rehoboth' draagt zorg voor het onderhoud van het monument.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie

Het monument is geplaatst op het Van der Molenplein, bij de hoek Kerklaan/Van der Molenallee te Doorwerth (gemeente Renkum).


Bronnen

  • Gemeente Renkum;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De heer W.S. Wijnveld.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Henk van Loenen | 06 sep 2022

Podcast: De oorlog van hier (door Suzan van Loenen)

Als 10-jarig meisje woont Jeanne Schouten met haar vader, moeder en broer op de Boersberg: een mooie boerderij gelegen boven op de stuwwallen van Doorwerth. Het leven is normaal, bijna eenvoudig, totdat de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. De oorlog van hier vertelt het verhaal van het leven van de jonge Jeanne in de vijf oorlogsjaren die volgen.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents