Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette de Noordstraat in Tilburg is uitgevoerd in brons. Op de plaat is een vliegtuig afgebeeld, omgeven door glasscherven. Onder de plaat is een kleinere plaquette met tekst aangebracht.

Symboliek
De glasscherven verbeelden de vernietigende gevolgen van het bombardement op de Noordstraat, op 10 mei 1940.

Wijziging
In 2017 is het monument verplaatst van de Noordstraat naar het nieuwe Bevrijdingspark in Tilburg.

De geschiedenis

De plaquette de Noordstraat in Tilburg herinnert aan het bombardement van 10 mei 1940, waarbij veertien burgers om het leven zijn gekomen. Onder hen waren zeven kinderen tussen de zes en dertien jaar.

Op 10 mei 1940 kwam rond half vijf ‘s middags een vijftig kilo wegende Duitse brisantbom neer in de Noordstraat, ter hoogte van de woning op nummer 59. De bom was waarschijnlijk bedoeld voor het nabijgelegen station maar miste zijn doel op tientallen meters. Het bombardement heeft aan veertien mensen het leven gekost.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Noordstraat 10 mei 1940.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 oktober 2008 door oud-CDA politicus Jan Melis, samen met initiatiefnemer Fons van Rijswijk, bestuurslid van de Stichting Noordstraat 10 mei 1940. Bij de onthulling was de zus van één van de slachtoffers, Cornelia van Rijswijk, aanwezig.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in het bevrijdingspark te Tilburg (gemeente Tilburg).

Bron

  • Brabants Dagblad van 22 oktober 2008 en 6 mei 2009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents