Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 21 september 2008
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door CBS De Regenboog.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS Den Omgang.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door RKBS De Regenboog.

Schaijk, 'Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid' (foto: Wim Boeijen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid' in Schaijk (gemeente Landerd) is een rond blad, met daarop drie V’s in een driedimensionale, staande uitvoering. Op het punt waar de V’s elkaar raken, staat een vlam. De V’s en de vlam zijn uitgevoerd in glimmend, roestvrij staal; het ronde blad is van roestbruin cortenstaal. Het geheel is op een sokkel geplaatst. Het monument is ongeveer twee meter hoog. Op het blad zijn drie spreuken aangebracht.

Teksten
De teksten op de rand luiden:

'VREDE IS MEER DAN GEEN OORLOG'.

'VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND'.

'VERANTWOORDELIJKHEID MOET JE NEMEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Vrede, Vrijheid en Verantwoordelijkheid' in Schaijk (gemeente Landerd) herinnert aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid. Daarnaast benadrukt het monument de nooit eindigende inspanningen die nodig zijn voor het behoud van vrijheid en vrede.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de Stichting Vier Vrijheid Schaijk. De stichting kreeg in 2006 een donatie van de familie van de Duitse piloot Gerard Rohde die bij Schaijk sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mede hiemee heeft het gedenkteken tot stand kunnen komen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2008, de internationale dag van de vrede.

Bronnen

  • Brabants Dagblad van 12 september 2008;
  • Stichting Vier Vrijheid Schaijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Ton | 5 mei 2020

Petra | 4 mei 2020

Betty Visschers-Albers | 28 april 2020

herinneren, stilstaan bij en dankbaar zijn voor 75 jaar vrijheid !