Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 13 juni 1996
Adopteer dit monument.

Grafhorst, 'Lancaster-monument' (foto: Rob Kreukniet)
Grafhorst, 'Lancaster-monument' (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Lancaster-monument' in Grafhorst (gemeente Kampen) is een zwart granieten vierkante gedenksteen met het embleem van de Royal Australian Air Force. Bovenop de gedenksteen is een miniatuurversie van een neerstortende bommenwerper aangebracht. Rondom het gedenkteken is een laag smeedijzeren hek geplaatst.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'TER HERINNERING AAN DE BEMANNING VAN
LANCASTER W 4316. HUN BOMMENWERPER
STORTTE IN DE NACHT VAN 13 JUNI 1943 OP
DE HEENREIS NAAR BOCHUM NABIJ DEZE
PLAATS BRANDEND IN HET WATER.

SGT. L.F.C. DAY 20 JAAR BOORDWERKTUIGKUNDIGE
FLT. SGT. A. GORDON 20 JAAR BOORDSCHUTTER
FGT. SGT. D.C.P. LUNDIE 20 JAAR NAVIGATOR
SGT. D.A. THOMAS 19 JAAR RADIOTELEGRAFIST
SGT. R.D. VAUGHAN 22 JAAR PILOOT
F/O C.W.R. YOUNG 27 JAAR BOMMENRICHTER
OVERLEVENDE
SGT. J.C. CORNISH 22 JAAR BOORDSCHUTTER

ZIJ VIELEN VOOR ONZE VRIJHEID.
13 JUNI 1996.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Lancaster-monument' herinnert de inwoners van Grafhorst (gemeente Kampen) aan de zes omgekomen bemanningsleden van een Royal Australian Air Force bommenwerper die op 13 juni 1943 hier is neergestort.

De namen van de zes gesneuvelde militairen luiden:

Leonard Frederick Charles Day, Andrew Gordon, David Crawford Paterson Lundie, Dennis Arthur Thomas, Ronald Oliver Vaughan en Charles William Ross Young.

De viermotorige Lancaster bommenwerper van het 460e Squadron van de Royal Air Force was in de avond van 12 juni 1943 opgestegen vanaf de basis Binbrook in het graafschap Lincolnshire in Engeland voor een aanval op Bochum in Duitsland. Aan dit offensief namen 503 vliegtuigen deel. Volgens een Engelse bron gingen er 24 toestellen verloren, waarvan twee van het 406e Squadron, te weten W-4316 (AR-Q) en W-4329. Welk vliegtuig bij Grafhorst neerkwam, is niet bekend.

De desbetreffende Lancaster werd op 13 juni 1943 om 1.30 uur getroffen door een Duits gevechtsvliegtuig en stortte neer in het Ganzediep, een zij-arm van de IJssel. Het wrak heeft nog ongeveer een uur in het water gebrand. Zes bemanningsleden kwamen om. Aanvankelijk werden slechts drie van hen geborgen, te weten: Vaughan, Lundie en Sanders. Zij zijn of uit het vliegtuig geslagen, of er zonder parachute uitgesprongen. Op 15 juni 1943 werden zij begraven op de Algemene begraafplaats van Grafhorst. De overige drie vliegers, Young, Day en Thomas, werden een aantal dagen later uit het Ganzendiep gehaald en op 22 juni 1943 bij hun kameraden begraven, in een geallieerd erehof.

Het zevende bemanningslid, de 22-jarige Canadese boordschutter John Carlyle Cornis, wist zich per parachute in veiligheid te stellen. Zwaargewond kwam hij neer op het land van een veehouder aan de Kamperzeedijk in de gemeente Genemuiden. De bezetter startte een zoekactie en vond hem op het erf van de veehouder. Cornish werd overgebracht naar het Wilhelmina-Gasthuis in Amsterdam, waar hij een aantal weken verbleef. Na zijn herstel werd hij als krijgsgevangene overgeplaatst naar Duitsland. Op 2 mei 1945 werd Cornish bevrijd door het Schotse regiment 'Royal Dragoon Guards'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 juni 1996.

BronnenHerdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht