Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Enschede, monument in het Hoofdbureau van Regiopolitie Twente (foto: Wicher Folkers)
Enschede, monument in het Hoofdbureau van Regiopolitie Twente (foto: Wicher Folkers)
Enschede, monument in het Hoofdbureau van Regiopolitie Twente (foto: Wicher Folkers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Hoofdbureau van Regiopolitie Twente in Enschede is een abstracte sculptuur, geplaatst op een driehoekig voetstuk. Tegen de achterwand van het gedenkteken, bekleed met blauw velours, zijn twee plaquettes bevestigd.

Tekst
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'TER HERINNERING AAN
ANTONIE VAN ESSEN
23-11-1911
31-03-1945
AGENT VAN POLITIE
WEGENS ZIJN VERZETSWERK
DOOR DE VIJAND GEFUSILLEERD.'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'6 JULI 1943
DE WEGVOERING VAN 24 COLLEGA'S
ABRAHAM KEIJZER
20 MEI 1913
25 SEPTEMBER 1944.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Hoofdbureau van de Regiopolitie Twente in Enschede is opgericht ter nagedachtenis aan Antonie van Essen en Abraham Keijzer, twee politiemannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Antonie van Essen, geboren op 23 november 1911, is op 31 maart 1945 door de bezetter gefusilleerd wegens zijn verzetsactiviteiten.

Abraham Keijzer werd geboren op 20 mei 1913. Op 6 juli 1943 is hij, samen met 23 collega's van het politiekorps, door de bezetter weggevoerd naar Duitsland. Daar is hij op 25 september 1944 omgekomen.

Bron
De heer Wicher Folkers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.