Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Deventer, grafmonument (foto: Lex vB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlands grafmonument in Deventer bestaat uit een natuurstenen gedenksteen, ingemetseld in een bakstenen muur. Voor de steen liggen de graven van acht verzetsstrijders. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR DE BEVRIJDING VAN ONZE STAD GAVEN
OP 10 APRIL 1945 HUN LEVEN:

C. VAN BAALEN – BOSCH (2-8-25)
J.W.W. VAN BAALEN (22-9-22)
J.J BENNEBROEK EVERTSZ’ (8-9-23)
L.H.Z. BARON VAN BOETZELAER (11-9-21)
D.J. BRUGGEMAN (28-2-04)
H.E.R.O. ENGELS (13-9-19)
J.H.L. VAN GENNEP LUHRS (14-6-20)
M. WOERTMAN (25-7-24)

UIT DANKBAARHEID VOOR HUN HELDHAFTIG GEDRAG GESCHONKEN DOOR DE DEVENTER BURGERIJ'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument in Deventer is opgericht ter nagedachtenis aan acht verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

De namen van de acht omgekomen verzetsmensen luiden: Corry van Baalen, Jos van Baalen, Zeger baron van Boetzelaer, Derk Jan Bruggeman, Jaap Bennebroek Evertsz, Harry Engels, Jan van Gennep Luhrs en Martinus Woertman.

Tijdens de bezettingsjaren bestond de verzetsbeweging in Deventer voor een groot deel uit jonge studenten van de toenmalige Tropische landbouwschool. Acht van hen hadden zich in april 1945 in een magazijn met olieproducten van de Twentol Smeerolie-Industrie verschanst met als doel één van de bruggen over het Overijssels kanaal, die ter hoogte van de huidige noordelijke brug over de Prins Bernhardsluis, te verdedigen. Men ging ervanuit dat de Canadese troepen deze brug zouden gebruiken om Deventer te bevrijden.

In de nacht van 9 op 10 april 1945 raakten de verzetsstrijders in een vuurgevecht met een aantal Duitse soldaten bij de brug. Hierdoor ontstond er een grote brand in het Twentol magazijn. Twee verzetsstrijders kwamen hierbij om het leven, één wist te ontsnappen en is gevlucht, vijf zijn die ochtend door de Duitse soldaten afgevoerd. Die middag, slechts een half uur voor de bevrijding van Deventer, zijn zij op de Snippeling in Deventer gefusilleerd. Achteraf is gebleken dat de Canadese troepen nooit van plan waren geweest om Deventer via de bewuste brug over het Overijssels kanaal binnen te vallen. De zeven verzetsstrijders worden tevens herdacht met het 'Twentolmonument'.

Het achtste lid van de verzetsgroep dat hier begraven ligt is L.H.Z. (Zeger) baron van Boetzelaer. Van Boetzelaer sneuvelde op 21 december 1944, in een vuurgevecht met een Duitse patrouille.

Oprichting
Het monument is een schenking van de Deventerse burgerij.

Locatie
Het grafmonument bevindt zich op begraafplaats 'Yarden', gelegen aan de Raalterweg in Deventer.

Bron
Wikipedia: Twentoldrama

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht