Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Basisschool Prinses Beatrix.

Hulshorst, oorlogsmonument (foto: Dhr. Prudent Staal)
Hulshorst, oorlogsmonument (foto: Dhr. Prudent Staal)
Hulshorst, oorlogsmonument (foto: Dhr. Prudent Staal)
Hulshorst, oorlogsmonument (foto: Dhr. Prudent Staal)
Hulshorst, oorlogsmonument (foto: Dhr. Prudent Staal)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) bestaat uit een kruis en de resten van een Brits vliegtuig. Om het monument staan zeven coniferen, één voor elk omgekomen bemanningslid.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OP 1 APRIL 1943 OM 7:22 STORTTE HIER EEN ENGELSE BOMMENWERPER TYPE AVRO-LANCASTER NEER. DEZE WAS OP TERUGREIS NA EEN BOMBARDEMENT OP DE DUITSE STAD EMMERICH. BOVEN DE VELUWE WERD HIJ DOOR EEN DUITSE NACHTJAGER NEERGESCHOTEN. ER WAREN 7 BEMANNINGSLEDEN VAN DE RAF AAN BOORD WAARVAN ER 6 HIER DE DOOD VONDEN. DEZE WERDEN OP 2 APRIL BEGRAVEN OP DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS TE HARDEWIJK.

O DONOGHUE, C
WINN, J.E.
ASHCROFT, E.R.V.
BURNS, I.C.
FRY, A.H.
CALLAGHAN, J.E.

HET 7E BEMANNINGSLID WERD ZWAAR GEWOND EN IS LATER OVERLEDEN. HIJ WERD OP 3 APRIL BEGRAVEN OP BEGRAAFPLAATS "RUSTHOF" TE AMERSFOORT.

STAFFORD, S.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanningsleden van 103 Squadron in de AVRO Lancaster III ED626 PM-G die hier op 1 april 1943 zijn neergestort en omgekomen. Het toestel was om 04.29 vertrokken van thuisbasis Elsham Wolds voor een verrassingsaanval op Emmerich. Het werd om 07.22 uur neergeschoten en kwam ongeveer 5 km ten oosten van het station van Hulsthorst, in de bossen, neer.

De namen van de slachtoffers luiden:
F/O E.r. V. Ashcroft, F/O I.C. Burns, Sgt J.E. Callaghan, S/L C. O’Donoghue, Sgt A.H. Fry, DFM Sgt S. Stafford, Sgt J.E. Winn.      

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich in het bos aan de Hierderweg bij Hulshorst (gemeente Nunspeet). Het monument bevindt zich ongeveer 500 meter van het bord bord Hierderweg/Schapendrift richting Hierderweg.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.