Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Sophie Hupkens (1952)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Delftse Daltonschool.

Delft, verzetsmonument (2) (foto: Peter Ekamper)
Delft, verzetsmonument (2) zonder het kind (foto: Delftse Daltonschool)
Herdenking bij het monument (foto: Delftse Daltonschool)
Het oorspronkelijke monument voor de diefstal (foto: Delftse Daltonschool)
Herdenking bij het monument (foto: Delftse Daltonschool)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Delft is een bronzen beeldengroep bestaande uit een man, vrouw en kind, geplaatst op een natuurstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'HUN VERZET
ONZE VRIJHEID'.

Wijzigingen
Het monument bestaat uit een drietal figuren: een man, vrouw en kind. Het bronzen beeld van het kind is in februari 2008 gestolen en niet meer teruggevonden. Kunstenaar Sophie Hupkens heeft een nieuw beeld van het kind gemaakt. Dit beeld is in april 2010 geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Delft is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter sneuvelden.

De Delftse Daltonschool adopteerde het monument in samenwerking met de Stichting Februari 1941. Het doel van het adopteren van dit monument was en is niet alleen het in ere houden van de nagedachtenis aan hen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid vielen, maar ook de jeugd te wijzen op de waarde van het begrip 'vrijheid' en te waarschuwen voor onderdrukking en fascisme.

Locatie
Het monument bevindt zich op het plein voor de Delftse Daltonschool aan de Van Rijslaan in Delft.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht