Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Dhr. F.H. Hoevenagels
Onthulling: 1954
Adopteer dit monument.

Oosterbeek, oorlogsmonument (Foto: E. de Ruig)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) is een ronde plaquette van brons. Op de gedenkplaat is een afbeelding van een vrouwenfiguur aangebracht. De doorsnede van de cirkel is 1 meter 20.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'HORA EST'.

'Hora est' is Latijn en betekent 'het is tijd'.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bestond het monument uit een gemetselde steen met bronzen plaquette. In 1969 is de plaat ingemetseld in de muur van het gemeentehuis. Het monument bevond zich eerst bij de Sonneberg.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aartsen Johannes Hubertus 27-03-1926 29-01-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Oosterbeek (gemeente Renkum) is opgericht ter nagedachtenis aan de 160 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1954..

Locatie
Het monument is bevestigd op de oostzijde van de toren van het gemeentehuis, gelegen aan de Gen. Urquhartlaan te Oosterbeek (gemeente Renkum).

Bron
Gemeente Renkum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bep van Arkel | 29 april 2020

Voor allen die gevallen zijn door oorlog, agressie of zinloos geweld. En voor alle nabestaanden.