Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Blauw Wit Sporthal in Amsterdam is een eenvoudige plaquette van witte marmer.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER HERINNERING AAN
JO WESTERWEEL
GEFUS. 11 AUG. 1944
IN LEVEN ERE-VOORZITTER

IDEALISME EN STRIJDLUST.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Westerweel Johan Gerard 25-01-1899 11-08-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Blauw Wit Sporthal in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Joop Westerweel die op 11 augustus 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Onderwijzer Joop Westerweel werd in 1927 op 28-jarige leeftijd voorzitter van korfbalvereniging Blauw-Wit. Hij was een idealist die geloofde in de heilzame en bindende kracht van het verenigingsleven. In de crisisjaren dertig slaagde hij erin armen en werklozen lid van de club te laten worden en blijven.

Westerweels sociale bewogenheid kwam in de Tweede Wereldoorlog het sterkst tot uitdrukking. Als onderwijzer in Bilthoven kwam hem ter ore dat in Loosdrecht een huis vol Joodse kinderen door de bezetter zou worden ontruimd. Met een kleine groep, die zijn naam droeg, heeft Westerweel de kinderen op tijd weggehaald, en gezorgd voor onderduikadressen, voedselbonnen en onderwijs. Uiteindelijk bracht hij via geheime vluchtroutes honderden kinderen naar Frankrijk, België en Spanje.

Zijn vrouw Willy Westerweel werd in 1943 op het Centraal Station van Rotterdam opgepakt, maar overleefde het vrouwenkamp Ravenbrück. In Vught heeft zij nog oogcontact gehad met haar man, die in 1944 ook werd opgepakt. Uiteindelijk werd Joop Westerweel op 11 augustus 1944 gefusilleerd in Vught. Hij verwierf internationale erkenning. In Israël werd een monument voor hem opgericht, in Amsterdam is een school naar hem vernoemd.

Locatie
De plaquette hangt bij de ingang van de Blauw Wit Sporthal, gelegen aan de J. Banckersweg in Amsterdam.

Bron
Het Parool, 14 februari 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.