Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Blauw Wit Sporthal in Amsterdam is een eenvoudige plaquette van witte marmer.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘TER HERINNERING AAN
JO WESTERWEEL
GEFUS. 11 AUG. 1944
IN LEVEN ERE-VOORZITTER

IDEALISME EN STRIJDLUST.’

De geschiedenis

Het monument bij de Blauw Wit Sporthal in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman Joop Westerweel die op 11 augustus 1944 door de bezetter is gefusilleerd.

Onderwijzer Joop Westerweel werd in 1927 op 28-jarige leeftijd voorzitter van korfbalvereniging Blauw-Wit. Hij was een idealist die geloofde in de heilzame en bindende kracht van het verenigingsleven. In de crisisjaren dertig slaagde hij erin armen en werklozen lid van de club te laten worden en blijven.

Westerweels sociale bewogenheid kwam in de Tweede Wereldoorlog het sterkst tot uitdrukking. Als onderwijzer in Bilthoven kwam hem ter ore dat in Loosdrecht een huis vol Joodse kinderen door de bezetter zou worden ontruimd. Met een kleine groep, die zijn naam droeg, heeft Westerweel de kinderen op tijd weggehaald, en gezorgd voor onderduikadressen, voedselbonnen en onderwijs. Uiteindelijk bracht hij via geheime vluchtroutes honderden kinderen naar Frankrijk, België en Spanje.

Zijn vrouw Willy Westerweel werd in 1943 op het Centraal Station van Rotterdam opgepakt, maar overleefde het vrouwenkamp Ravenbrück. In Vught heeft zij nog oogcontact gehad met haar man, die in 1944 ook werd opgepakt. Uiteindelijk werd Joop Westerweel op 11 augustus 1944 gefusilleerd in Vught. Hij verwierf internationale erkenning. In Israël werd een monument voor hem opgericht en in Amsterdam is een school naar hem vernoemd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette hangt bij de ingang van de Blauw Wit Sporthal, gelegen aan de J. Banckersweg in Amsterdam.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents