Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Kampen, bevrijdingsmonument (foto: Michiel van Wijngaarden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Kampen is een wit marmeren plaquette, ingemetseld in een bakstenen muurtje.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'17 APRIL 1945
TER HERINNERING AAN
DEN DAG VAN
DE BEVRIJDING VAN KAMPEN
EN HET OPNIEUW AANVAARDEN
VAN ZIJN AMBT
DOOR
BURGEMEESTER H.M. OLDENHOF
DE BURGERIJ VAN KAMPEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Kampen aan de bevrijding van hun stad op 17 april 1945. Daarnaast herinnert het aan het ambtsherstel van burgemeester H.M. Oldenhof.

H.F. Oldenhof was tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Kampen. In februari 1942 weigerde hij een bevel uit te voeren tot het veranderen van alle straatnamen die verbonden waren aan het Koninklijk Huis. Hierop werd Oldenhof gearresteerd en gevangen genomen door de bezetter. Die bracht hem over naar het Oranjehotel te Scheveningen. Enkele weken later werd burgemeester Oldenhof vrijgelaten, maar hij mocht niet terugkeren naar Kampen. Daar was zijn ambt inmiddels overgenomen door wethouder C. van der Noort. Op 30 mei 1942 installeerde de N.S.B'er Jonkheer Ir. E.F. Sanfberg zichzelf als burgemeester. Na de bevrijding keerde M. Oldenhof terug als burgemeester van Kampen.

Bronnen

  • De heer Michiel van Wijngaarden;
  • Kampen in oorlogstijd, J.B. Keuter (Uitgeversmaatschappij J.H. Kok b.v.). ISBN 90 242 3516 2.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht