Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1940
Adopteer dit monument.

Diesen, monument voor Franse militairen (Foto: Ad Hoozemans)
Het oorspronkelijke monument (Foto: Gust de Vries)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Franse militairen in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) is een stenen kruis, geplaatst op een schuin aflopend bakstenen voetstuk.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'ICI REPOSENT ONZE SOLDATS FRANCAIS
MORTS POUR LEUR PATRIE ET LA NOTRE
LE 12 MAI 1940

JEAN
BAZILLA

VICTOR
DUCHATEL

FORTUNE
DUVINAGE

HENRI
GUDIN

JOSEPH
HERAULT

JEAN
HURON

JULES
LADURELLA

MARCEL
LAVERSIN

MARCEL
LOURY

PIERRE
MOLLIERE

VIVIEN
VERNON'.

Wijzigingen
Het oorspronkelijke monument was een eenvoudig, houten kruis, waarvoor de helmen van de omgekomen militairen neergelegd waren. Later is dit gedenkteken vervangen door het huidige stenen kruis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Diessen (gemeente Hilvarenbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan elf Franse militairen die op 12 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter in de gemeente om het leven zijn gekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Jean Bazille, Victor Duchatel, Fortuné Duvinage, Henri Gudin, Joseph Herault, Jean Huron, Jules Ladurelle, Marcel Laversin, Marsel Luory, Pierre Moliére en Vernon Vivien.

Op 11 mei 1940 trokken Franse militairen van het 6e en 7e escadron van het 4e regiment Dragon Portes het Noord-Brabantse dorp Diessen binnen. Ze namen stelling in en wachtten op de komst van de bezetter. De volgende dag kwam het tot een gevecht tussen de Franse en Duitse troepen. De overmacht van de bezetter was te groot, waarop de Franse militairen besloten zich via Esbeek terug te trekken. Tijdens de gevechten zijn drie Nederlandse burgers en elf Frans militairen om het leven gekomen. De volgende dag kregen tien jonge mannen uit Diessen het bevel van Duitse militairen de gesneuvelde Franse soldaten te begraven in een massagraf. Drie dagen later, toen de Duitse soldaten verder getrokken waren, besloten de Diessense jonge mannen de lichamen van de Franse militairen op te graven en ze een laatste rustplaats te geven op het R.K. parochiekerkhof van Diessen. Op het gezamenlijke graf werden de helmen van de gesneuvelden en een houten kruis geplaatst.

In 1949 hebben de Franse autoriteiten het stoffelijk overschot van de militairen opgegraven en getracht hen te identificeren. Slechts van vier van de elf soldaten kon de identiteit worden vastgesteld. Zij zijn herbegraven in Frankrijk. De overige zeven zijn herbegraven op de Franse Erebegraafplaats in Kapelle, Zeeland.

Onthulling
Het monument is opgericht in 1940.

Locatie
Het monument staat op de R.K. begraafplaats aan de Kerksingel in Diessen (gemeente Hilvarenbeek).

Bronnen

  • Gemeente Hilvarenbeek;
  • In bange en blijde dagen, 1940 – 1945, Diessen in Oorlogstijd van de Werkgroep Oorlogsgedenkboek Diessen (Diessen, 1995);
  • De heer Ad Hoozemans.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.