Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: H.J. Volten
Onthulling: 1958
Adopteer dit monument.

Anna Paulowna, oorlogsmonument (foto: Welmoed van Berkel) CC BY 3.0

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon) is een natuurstenen plaquette waarop in gouden kleur een tekst, twee palmtakken en het wapen van Anna Paulowna zijn aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940-1945

IN DANKBARE HERINNERING
AAN HEN DIE HUN LEVEN
GAVEN VOOR HET VADERLAND
IN HET VERZET
TEGEN DE VIJAND

P. BERGMAN
3 JULI 1920 - 19 FEBR. 1945

C. COLIJN
12 APRIL1905 - 4 OCT. 1944

L. PIETERSE
13 MAART 1894 - 10 APRIL 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Pieterse Leendert 13-03-1894 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon) herinnert aan drie verzetsstrijders uit Anna Paulowna die tijdens de oorlog zijn omgekomen als gevolg van hun verzetswerkzaamheden.

De namen van de verzetsstrijders luiden: Pieter Bergman, Cornelis Colijn en Leendert Pieterse. Pieter Bergman ligt begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1958.

Locatie
Het monument is bevestigd aan de buitenzijde van het voormalige gemeentehuis van Anna Paulowna.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

KE | 5 mei 2020

Wesley Pieterse | 1 mei 2020

Voor altijd in onze gedachten