Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nico Witteman
Onthulling: 4 mei 1979
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette bij de Grote kerk in Emmen is uitgevoerd in koper. Op de plaat is in goudkleurige letters een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VOOR
HEN
DIE
VIELEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette bij de Grote kerk in Emmen herinnert aan allen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1979 door wethouder J. Ros.

Locatie
De plaquette is aangebracht op de toren van de Grote kerk, gelegen aan de Schoolstraat in Emmen.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht