Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Bob Oosthoek in Den Haag is een plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'IN MEMORIAM
BOB OOSTHOEK
TONEELSPELER
GEVALLEN IN
HET VERZET
12-X-1944'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Oosthoek Bob 25-06-1912 13-10-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Bob Oosthoek in Den Haag herinnert aan de verzetsman die in oktober 1944 om het leven is gekomen tijdens zijn transport naar het concentratiekamp Neuengamme.

Bob Oosthoek was tot 1942 werkzaam als acteur bij het Haagse Residentietoneel. Op 30 mei 1942 keerde hij zich openlijk tegen de instelling van de 'Kulturkammer'. Deze dwong kunstenaars een gildeverklaring te tekenen en zich te schikken naar de regels en opvattingen van de bezetter. Wie weigerde, zou tewerkgesteld worden. Bob Oosthoek verliet het Residentietoneel en richtte in 1943 samen met J.G. Kloeze de verzetsorganisatie AB (Adviesbureau of Algemeen Belang) op. AB hielp onderduikers aan schuiladressen, voorzag het verzet van vervalste persoonspapieren, bonkaarten, levensmiddelen en geld. Oosthoek, die opereerde onder de schuilnaam 'Van IJsselsteyn', hield zich ook bezig met de verspreiding van de illegale kranten De stem van strijdend Nederland en Ons Volk: den vaderlant ghetrouwe. Op 22 augustus 1944 werd hij na een overval op het distributiekantoor van het dorp Oude Wetering gearresteerd door de Sicherheitsdienst. De verzetsman is via het Oranjehotel vanuit Kamp Amersfoort op 11 oktober 1944 op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Twee dagen later is zijn stoffelijk overschot gevonden langs de spoorlijn Borne-Hengelo. Vermoedelijk heeft hij geprobeerd te ontkomen aan zijn deportatie door uit de trein te springen. Bob Oosthout is begraven op de Algemene begraafplaats in Hengelo. Later is hij herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Locatie
Het monument hangt in de Koninklijke Schouwburg aan de Korte Voorhout in Den Haag.

Bronnen

  • Eerebegraafplaats Bloemendaal;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht