Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Maria Glandorf
Onthulling: 1983
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Holendrecht.
Vorm en materiaal
Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Amsterdam is een sculptuur van brons op een vierkant voetstuk. De sculptuur bestaat uit twee delen in de vorm van mensfiguren.
Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.
Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.
Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Amsterdam herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945.
Oprichting
In 1976 was de wijk Holendrecht nog in ontwikkeling. Iedereen was nieuw en allen brachten eigen ervaringen mee die waren opgedaan in de jaren 1940-1945. Els Borsboom, lid van de ledenraad van buurtbewoners, stelde in 1976 voor om in Holendrecht op 4 mei een herdenking te houden. Haar voorstel vond navolging. De belangstelling voor de herdenking groeide en er ontstond een behoefte aan een monument.
Uiteindelijk werden verschillende ontwerpen aangedragen door diverse kunstenaars. Het waren in de meeste gevallen ontwerpen op papier. Maria Glandorf presenteerde een uitgewerkt plan mét model. Het buurtherdenkingscomité gaf Glandorf vervolgens de opdracht om een monument te maken. Om het monument te bekostigen werd een rommelmarkt georganiseerd waar alleen nieuwe en goede zaken werden verkocht. De markt werd een groot succes.
Onthulling
Het monument werd in 1983 onthuld en sindsdien wordt jaarlijks bij het monument herdacht.
Bronnen
Hennie Knapen | 5 mei 2020