Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Maria Glandorf
Onthulling: 1983
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Holendrecht.

Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument (foto: Maria Glandorf)
Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument (foto: Maria Glandorf)
Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument (foto: Maria Glandorf)
Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument (foto: Maria Glandorf)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Amsterdam is een sculptuur van brons op een vierkant voetstuk. De sculptuur bestaat uit twee delen in de vorm van mensfiguren.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Amsterdam herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland op 5 mei 1945.

Oprichting

In 1976 was de wijk Holendrecht nog in ontwikkeling. Iedereen was nieuw en allen brachten eigen ervaringen mee die waren opgedaan in de jaren 1940-1945. Els Borsboom, lid van de ledenraad van buurtbewoners, stelde in 1976 voor om in Holendrecht op 4 mei een herdenking te houden. Haar voorstel vond navolging. De belangstelling voor de herdenking groeide en er ontstond een behoefte aan een monument.

Uiteindelijk werden verschillende ontwerpen aangedragen door diverse kunstenaars. Het waren in de meeste gevallen ontwerpen op papier. Maria Glandorf presenteerde een uitgewerkt plan mét model. Het buurtherdenkingscomité gaf Glandorf vervolgens de opdracht om een monument te maken. Om het monument te bekostigen werd een rommelmarkt georganiseerd waar alleen nieuwe en goede zaken werden verkocht. De markt werd een groot succes.

Onthulling
Het monument werd in 1983 onthuld en sindsdien wordt jaarlijks bij het monument herdacht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht