Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: F. van der Burgt
Onthulling: 1956
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Johannes Paulus.

Heusden, herdenkingsmonument (foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena)
Heusden, herdenkingsmonument (foto: Streekarchief Langstraat, Heusden, Altena)
Heusden, herdenkingsmonument (foto: Danny de Stigter CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Heusden is een gedenksteen van graniet.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'WANDELAAR WAAR
GIJ STAAT VIELEN
VIJF NOVEMBER
1944 HONDERD
VIER EN DERTIG
BURGERS DEN OOR
LOG TEN OFFER'.

Wijziging
Oorspronkelijk was het monument ingemetseld in het trottoir voor het gemeentehuis, maar hier kwamen klachten over. Tijdens de jaarlijkse kermis werden er fietsen op het monument geplaatst. Het plaatsen van paaltjes rondom het monument bracht geen verbetering. Uiteindelijk is het monument opgehoogd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Heusden is opgericht ter nagedachtenis aan 134 medeburgers die op 5 november 1944 tijdens een explosie om het leven kwamen.

Het Duitse leger besloot in de nacht van 4 op 5 november 1944 zijn uitkijktoren op het stadhuis van Heusden op te blazen. Doordat onder het hele gebouw mijnen waren gelegd, stortte het stadhuis in. 170 Nederlandse burgers, die ondergedoken zaten in de schuilkelder van het stadhuis, raakten bedolven onder het puin. Slechts 26 van hen overleefden de explosie.

Locatie
Het monument staat op het trottoir voor het gemeentehuis, gevestigd aan de Pelsestraat in Heusden.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht