Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1962
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Oosterbeekse Boys' in Oosterbeek (gemeente Renkum) is een gemetselde plantenbak, waarop een natuurstenen gedenkplaat is bevestigd. Het monument is 84 centimeter hoog en 1 meter 27 breed.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VVV OOSTERBEEKSE BOYS
OPGERICHT 13-5-1922
MOGE U HEN DIE ALS TROUW SPORTMAKKER,
DE CLUB ONTVIELEN,
EEN OGENBLIK GEDENKEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Oosterbeekse Boys' in Oosterbeek (gemeente Renkum) is opgericht ter nagedachtenis aan leden van de voetbalvereniging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was het 40-jarige bestaan van voetbalvereniging 'Oosterbeekse Boys'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1962.

Locatie
Het monument bevindt zich in sportpark 'Bilderberg', langs het Ostrabeke-veld aan de Sportlaan in Oosterbeek (gemeente Renkum).

Bron
Gemeente Renkum.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht