Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Adopteer dit monument.

Diemen, herdenkingskruis (foto: gemeente Diemen CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingskruis in Diemen is uitgevoerd in hout. Op het kruis is tekst aangebracht. Voor het kruis staat een bord met de naam en het wapen van de gemeente Diemen. Ook op dit bord is tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN'.

De tekst op het bord luidt:
'GEMEENTE DIEMEN

HIER WERDEN OP 6 JANUARI 1945 GEFUSILLEERD

CORNELIS VAN DEN BRINK    ∗12-4-1923 TE SOEST
LUITJE BAKKER    ∗ 31-3-1918 TE NWE NIEDORP
HENDRIK SWART    ∗ 4-6-1917 TE OOSTZAAN
MARINUS SMIT    ∗ 16-3-1919 TE BUNNIK
PETRUS PIJPERS    ∗ 3-2-1911 TE ROERMOND.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingskruis in Diemen is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Locatie
Het herdenkingskruis is gelegen aan de Muiderstraatweg in Diemen.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.