Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS Jozef.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Oosteinder.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Triade.

Aalsmeer, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Aalsmeer, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Aalsmeer, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Aalsmeer, oorlogsmonument (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comité 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Aalsmeer is een natuurstenen gedenksteen, met een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
1940-1945
WILHELM GIJZEN
THIJS KUIK F.ZN
ANDRIES MAARSSEN J.ZN
JAN OLIEMANS
JOHANNES W. OLIJHOEK
JOSEPHUS A.H. OLIJHOEK
GEERT VENEMA
HENDRIK W. VAN WINKEL
JAN VAN DER LAARSE J.ZN
MARINUS NICOLAAS SCHIJF
JOHANNES SPLINTER'.

Wijziging
De naam van Johannes Splinter is later aan het gedenkteken toegevoegd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Gijzen Wilhelm 14-11-1892 28-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Aalsmeer is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Wilhelm Gijzen, Thijs Kuik, Jan van der Laarse, Andries Maassen, Jan Oliemans, Johannes Wilhelmus Olijhoek, Josephus Adrianus Hendricus Olijhoek, Marinus Nicolaas Schijf, Johannes Splinter, Geert Venema en Hendrik Wijnand van Winkel.

Ir. Wilhelm Gijzen, geboren in 1892, was directeur van de gemeentewerken van Aalsmeer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij wegens zijn openlijke verzetshouding tegen de bezetter opgepakt en op transport gesteld naar Kamp Vught, van waaruit hij naar het Beierse concentratiekamp Dachau is gedeporteerd. Daar is Wilhelm Gijzen op 27 maart 1945 overleden.

Thijs Kuik, geboren in 1918, was machinist. Hij is op 12 april 1945 tijdens een illegaal voedseltransport verdronken in het IJsselmeer.

Jan van der Laarse, geboren in 1918, was ambtenaar bij de gemeente Aalsmeer. Hij is vanwege zijn anti-Duitse houding opgepakt door de bezetter en via Kamp Vught naar het concentratiekamp Neuengamme gedeporteerd. Daar is Jan van der Laarse op 13 december 1944 overleden.

Andries Maarssen, in 1910 geboren, was werkzaam als melkslijter. Duitse soldaten beschuldigden hem van het brengen van een groet aan Russische krijgsgevangenen, waarna Maarssen op 23 februari 1943 opgepakt en afgevoerd werd naar Kamp Vught. Daar is hij op 22 januari 1944 gestorven.

Jan Oliekamp, geboren in 1920, was infanteriesoldaat. Hij sneuvelde op 10 mei 1940 bij het Marine Vliegkamp Valkenburg.

Josephus Adrianus Henricus Olijhoek werd geboren in 1919. Hij is als korporaal infanterie op 10 mei 1940 door parachutisten neergeschoten bij Katwijk aan den Rijn.

Johannes Wilhelmus Olijhoek, geboren in 1923, was kantoorbediende. Hij is tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens een anti-Duitse houding opgepakt en via Bremen, Kamp Vught en het concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd naar Neuengamme. Daar is hij, naar verluidt, op 9 december 1944 om het leven gekomen.

Marinus Nicolaas Schijf, geboren in 1921, was matroos aan boord van de H.M. Prins van Oranje. Hij is op 10 januari 1942 omgekomen toen het schip bij Borneo door Japanse torpedojagers tot zinken werd gebracht.

Johannes Splinter werd geboren in 1914. Hij is op 15 juli 1944 opgepakt in Zevenhoven, waar hij ondergedoken zat. Splinter is overgebracht naar Kamp Amersfoort en vervolgens naar Neuengamme, waar hij waarschijnlijk door verzwakking op 15 mei 1945 is gestorven.

Geert Venema, geboren in 1913, was telegrafist bij de Rijksluchtvaartdienst. Tijdens de bezettingsjaren werd hij als sergeant ingedeeld bij de kustartillerie. Venema is op 12 mei 1940 gesneuveld in Hillegersberg.

Hendrik Wijand van Winkel, geboren in 1921, was marinier. Hij sneuvelde op 10 mei 1940 bij de Maasbrug in Rotterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945.

Locatie
De gedenksteen is ingemetseld in de gevel van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Aalsmeer.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Aelsmeer, beknopte geschiedenis van een opmerkelijk dorp van Stichting Oud Aalsmeer. ISBN 97 890 8005 313 7.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Mirjam | 4 mei 2020

Andreas en Ria de Kreek | 1 mei 2020

Onze vrijheid is ons lief En hierbij gedenken wij alle slachtoffers die zijn gevallen door oorlogsgeweld. En speciaal de offers die werden gebracht in de concentratiekampen.