Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Het 'Herdenkingsmonument voor de Gevallenen' in Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg) is een cirkel van gebakken klinkers, waarop een drietal panelen met sculpturale bewerking zijn geplaatst. In de cirkel liggen drie Impala granietbanden in driehoekvorm, waarin een tekst is geëtst. Rondom de cirkel staan vier panelen van Impala graniet. De panelen zijn 2 meter 40 hoog en 1 meter 25 breed.

Tekst
Op de granieten banden is een gedicht aangebracht:

'WAARNA ER DIEPSTE STILTE VALT
VAN VREDE ZO VERZADIGD
DAT ER GEEN WOORD TE HOREN
DAT ER GEEN ZUCHT IN PAST
EN DAN PAS IS HET GOED'.

Wijzigingen
Het oorspronkelijke herdenkingsmonument, dat sinds 1962 in het park van Raamsdonkveer stond, is in 1989 gestolen. De kunstenaar, Theo Besemer, kreeg een aantal jaren later opdracht van de gemeente Geertruidenberg een nieuw gedenkteken te ontwerpen. Dit is in april 1991 onthuld. De sokkel van het originele monument heeft nog een aantal jaren in het park gestaan, maar is verwijderd bij de renovatie van het park.

De geschiedenis

Het 'Herdenkingsmonument voor de Gevallenen' herinnert de inwoners van Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg) aan de medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd voor vrijheid zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het originele gedenkteken was een initiatief van de afdeling Raamsdonk-Raamsdonksveer van de bond van oud-strijders en dragers van het mobilisatiekruis. Nadat dit monument gestolen werd, gaf de gemeenteraad van de gemeente Geertruidenberg ontwerper Theo Besemer opdracht om een nieuw gedenkteken te ontwerpen.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 1 november 1962 door mevrouw C.M. Brejaart-Staps. Het nieuwe monument is onthuld in april 1991.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het gemeentehuis, op de kruising van de St. Jozeflaan en de Vrijheidsstraat in Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg).

Bronnen

  • Gemeente Geertruidenberg;
  • Regionaal Archief Tilburg;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents