Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Theo Besemer (1936)
Onthulling: 1 april 1991
Adopteer dit monument.

Raamsdonksveer, 'Herdenkingsmonument voor de Gevallenen' (foto: Gemeente Geertruidenberg)
Het oorspronkelijke monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Het oorspronkelijke monument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Raamsdonksveer, gedenkmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Het 'Herdenkingsmonument voor de Gevallenen' in Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg) is een cirkel van gebakken klinkers, waarop een drietal panelen met sculpturale bewerking zijn geplaatst. In de cirkel liggen drie Impala granietbanden in driehoekvorm, waarin een tekst is geëtst. Rondom de cirkel staan vier panelen van Impala graniet. De panelen zijn 2 meter 40 hoog en 1 meter 25 breed.

Tekst
Op de granieten banden is een gedicht aangebracht:

'WAARNA ER DIEPSTE STILTE VALT
VAN VREDE ZO VERZADIGD
DAT ER GEEN WOORD TE HOREN
DAT ER GEEN ZUCHT IN PAST
EN DAN PAS IS HET GOED'.

Wijzigingen
Het oorspronkelijke herdenkingsmonument, dat sinds 1962 in het park van Raamsdonkveer stond, is in 1989 gestolen. De kunstenaar, Theo Besemer, kreeg een aantal jaren later opdracht van de gemeente Geertruidenberg een nieuw gedenkteken te ontwerpen. Dit is in april 1991 onthuld. De sokkel van het originele monument heeft nog een aantal jaren in het park gestaan, maar is verwijderd bij de renovatie van het park.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boons Wilhelmus Adrianus 21-11-1926 25-12-1948
Beek Johannes Leendert 03-12-1921 19-04-1946

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Herdenkingsmonument voor de Gevallenen' herinnert de inwoners van Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg) aan de medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd voor vrijheid zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het originele gedenkteken was een initiatief van de afdeling Raamsdonk-Raamsdonksveer van de bond van oud-strijders en dragers van het mobilisatiekruis. Nadat dit monument gestolen werd, gaf de gemeenteraad van de gemeente Geertruidenberg ontwerper Theo Besemer opdracht om een nieuw gedenkteken te ontwerpen.

Onthulling
Het oorspronkelijke monument is onthuld op 1 november 1962 door mevrouw C.M. Brejaart-Staps. Het nieuwe monument is onthuld in april 1991.

Locatie
Het monument bevindt zich tegenover het gemeentehuis, op de kruising van de St. Jozeflaan en de Vrijheidsstraat in Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg).

Bronnen

  • Gemeente Geertruidenberg;
  • Regionaal Archief Tilburg;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht