Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 11 oktober 2003
Adopteer dit monument.

Oud Gastel, 'Indië-monument' (foto: Marcel Deelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Oud Gastel (gemeente Halderberge) is een gedenksteen van zwart Impala-graniet met een tekst en een afbeelding van een helm, zwaard en palmtak; het embleem van de oud Indië-strijders.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Oud Gastel (gemeente Halderberge) is opgericht ter nagedachtenis aan tien medeburgers die in de periode 1942-1949 in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Negen van hen waren afkomstig uit Oud Gastel, een van hen kwam uit Swampersgat.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer J. Laros uit Stampersgat.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 oktober 2003.

Bron
Gemeente Halderberge.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht