Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 8 september 1994
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Zeijen.

Zeijen, oorlogsmonument (foto: Kees Rinsema)
Zeijen, oorlogsmonument (foto: Kees Rinsema)
Zeijen, oorlogsmonument (foto: Kees Rinsema)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Zeijen (gemeente Tynaarlo) is een zwerfkei met bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'STANDVASTIG GEBLEVEN.
8-9-1944 GEFUSILLEERD
C.J. V.D. BERG-V.D. VLIS
(ANNIE WESTLAND)
GEB. 1892
DS. L. TOUWEN, MAKKUM.
GEB. 1894'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Zeijen (gemeente Tynaarlo) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders Cornelia Johanna van den Berg-Van der Vlis (schuilnaam Annie Westland) en Lourens Touwen die hier op 8 september 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

Cornelia Johanna van den Berg-Van der Vlis werd geboren op 28 oktober 1892 in Den Haag. Tijdens de bezetting werkte zij onder de schuilnaam 'Annie Westland' als hoofdkoerierster van Friesland. Op 9 augustus 1944 werd ze in 'Huize Liana' aan de Oude Gracht in Utrecht, waar ze belangrijke papieren moest inleveren, gearresteerd. Het adres, de koeriersterscentrale, was bezet door de Sicherheitsdienst. Er werd een pasje op haar gevonden dat de transportploeg uit Utrecht in Koudum zou moeten tonen als die de buit van de tweede Workumer kraak van 3 augustus kwam ophalen, die daar voor het illegale distributiekantoor te Utrecht gereed lag. Westland werd overgebracht naar het Scholtenhuis in Groningen. Dominee Touwens kwam daar eveneens terecht, nadat hij had geprobeerd om verzetsman en onderwijzer F. van der Velde vrij te pleiten. Op 8 september 1944 werden Annie Westland en dominee Touwens naar het bos bij Zeijen gebracht, waar ze door een SD'er gefusilleerd zijn. Westland werd begraven bij haar man op de Algemene begraafplaats 'Rusthof' te Amersfoort. Zij werd postuum onderscheiden met het Verzetskruis en de Yad Vashem onderscheiding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 september 1994.

Locatie
Het monument staat in het bos De Strubben aan de Peesterweg bij Zeijen (gemeente Tynaarlo).

Bron
Leeuwarder Courant van 2 september 1994.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht