Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is een bronzen beeldengroep van drie mensenfiguren, met de ruggen tegen elkaar geplaatst. De drie figuren nemen ieder een andere positie in. De eerste heeft de armen over elkaar geslagen, de tweede heeft de borst naar voren gestoken en heft het hoofd op, de derde heeft afhangende schouders maar zijn vuisten gebald. De sculptuur is op een roestvrij stalen onderstel met inscriptie geplaatst.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE VIELEN
IN DE STRIJD OM DE VRIJHEID'.

Symboliek
De ontwerper, de heer Dirk Verheij, heeft met het gedenkteken de onverzettelijkheid, vechtlust en onderdrukte woede van de mens willen weergeven. Hij streefde naar een monument dat kracht uitstraalt naar de toekomst. De drie figuren symboliseren een drie-eenheid, die, doordat ze in een driehoek staan moeilijk te benaderen is. Ze zijn elkaar tot ruggesteun, een eenheid. De onverzettelijkheid wordt verbeeld door de figuur met de armen over elkaar heen geslagen. De figuur met het opgeheven hoofd en de borst naar voren straalt de vechtlust uit. De onderdrukte woede wordt verbeeld door de derde figuur, die ondanks zijn gelaten houding de vuisten gebald heeft. Ook heeft de ontwerper beweging in het monument willen brengen, iets dat aangeeft dat het thema nog altijd actueel is. Beeldend kunstenares Camille van Os heeft het ontwerp uitgevoerd.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Jarenlang was er in Hulshorst een wens om een verzetsmonument op te richten. De heer Dirk Verheij, medewerker van de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Nunspeet, besloot de wens ter hand te nemen en ontwierp een gedenkteken. Hij zocht contact met kunstenares Camille van Os, die het ontwerp heeft uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 2008 door burgemeester Dick van Hemmen en Wijnand Kooymans van de Buurtvereniging Hulshorst.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • De heer Dirk Verweij;
  • De Weekkrant- Nunspeet Huis aan Huis van 6 mei 2008;
  • Zwolse Courant van 30 april 2008.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents