Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Dirk Verheij (ontwerp); Camille van Os (uitvoering)
Onthulling: 4 mei 2008
Adopteer dit monument.

Hulshorst, verzetsmonument (foto: Dirk Verheij)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is een bronzen beeldengroep van drie mensenfiguren, met de ruggen tegen elkaar geplaatst. De drie figuren nemen ieder een andere positie in. De eerste heeft de armen over elkaar geslagen, de tweede heeft de borst naar voren gestoken en heft het hoofd op, de derde heeft afhangende schouders maar zijn vuisten gebald. De sculptuur is op een roestvrij stalen onderstel met inscriptie geplaatst.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'TER HERINNERING AAN HEN DIE VIELEN
IN DE STRIJD OM DE VRIJHEID'.

Symboliek
De ontwerper, de heer Dirk Verheij, heeft met het gedenkteken de onverzettelijkheid, vechtlust en onderdrukte woede van de mens willen weergeven. Hij streefde naar een monument dat kracht uitstraalt naar de toekomst. De drie figuren symboliseren een drie-eenheid, die, doordat ze in een driehoek staan moeilijk te benaderen is. Ze zijn elkaar tot ruggesteun, een eenheid. De onverzettelijkheid wordt verbeeld door de figuur met de armen over elkaar heen geslagen. De figuur met het opgeheven hoofd en de borst naar voren straalt de vechtlust uit. De onderdrukte woede wordt verbeeld door de derde figuur, die ondanks zijn gelaten houding de vuisten gebald heeft. Ook heeft de ontwerper beweging in het monument willen brengen, iets dat aangeeft dat het thema nog altijd actueel is. Beeldend kunstenares Camille van Os heeft het ontwerp uitgevoerd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Hulshorst (gemeente Nunspeet) is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Jarenlang was er in Hulshorst een wens om een verzetsmonument op te richten. De heer Dirk Verheij, medewerker van de afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Nunspeet, besloot de wens ter hand te nemen en ontwierp een gedenkteken. Hij zocht contact met kunstenares Camille van Os, die het ontwerp heeft uitgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 april 2008 door burgemeester Dick van Hemmen en Wijnand Kooymans van de Buurtvereniging Hulshorst.

Bronnen

  • De heer Dirk Verweij;
  • De Weekkrant- Nunspeet Huis aan Huis van 6 mei 2008;
  • Zwolse Courant van 30 april 2008.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht