Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 2000
Adopteer dit monument.

De onthulling van de Herinneringswand naast het drieluik in 2001 (foto: Gemeente Nijmegen)
De onthulling van de Herinneringswand naast het drieluik in 2001 (foto: Gemeente Nijmegen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het drieluik in het stadhuis van Nijmegen bestaat uit een aantal foto's van kinderen die bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944 om het leven kwamen. Onder het drieluik is een plaquette aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het drieluik in het stadhuis van Nijmegen herinnert aan 24 kinderen van de kleuterschool van de Sociëteit van J.M.J. die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944.

De geallieerden lieten bij vergissing hun bommen op de stad Nijmegen vallen.

Onthulling
Het monument is in 2000 aan de gemeente Nijmegen geschonken door de heer L. Leenders sr..

Locatie
Het monument is geplaatst in het stadhuis van Nijmegen, in de passage die toegang geeft tot de Raadhuishof. Hier bevindt zich tevens de Herinneringswand, ter nagedachtenis aan alle 763 medeburgers die om het leven zijn gekomen bij het bombardement.

Bron
Gemeente Nijmegen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht