Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Onthulling: 31 december 1945
Adopteer dit monument.

Renkum, monument aan de Fabriekstraat (Foto: Marnix Hoekstra)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Fabriekstraat in Renkum bestaat uit twee ingemetselde gedenkstenen van natuursteen.

Teksten
De tekst op de rechter gedenksteen luidt:

'J.W. HENDRIKS
G. JANSEN
J.H. VANORDEN
TH. J. VERSTEGE
J. WESSELS
1940-1945'.

De tekst op de linker gedenksteen luidt:

G.J. VAN DEEST
J.G. VAN HARTE
A. STREEFLAND
C. VALKHOF
1940-1945'.

Wijziging
Oorspronkelijk was een van de gedenkstenen op het fabrieksterrein Renkum I geplaatst. In 1982 is dit verplaatst naar het portiersgebouw, waar tegenwoordig de firma Norske Skog Parenco zich bevindt.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Deest Gerrit Jan 02-11-1909 24-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Fabriekstraat in Renkum is opgericht ter nagedachtenis aan negen personeelsleden van Parenco die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

C.J. van Deest, J.G. van Harte, J.W. Hendriks, G. Jansen, A. Streefland, J.H. Vanorden, C. Valkhof, Th.J. Verstege en J. Wessels.

Onthulling
Het monument is onthuld op 31 december 1945.

Locatie
De gedenkstenen zijn ingemetseld in de gevel van het voormalig portiersgebouw op het terrein van Parenco aan de Fabriekstraat in Renkum. Om het terrein te betreden dient men zich te melden bij de portier van Parenco.

Bronnen

  • Gemeente Renkum;
  • De heer Marnix Hoekstra.
Voor meer informatie
Kroniek van Ede gedurende de bezettingstijd- Met grepen uit het leven der partisanen, Th.A Boeree (1949). ISBN 9062350445.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.