Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Prinses Irene.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Akker.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Sprengel.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS Den Velde.

Het monument

Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in Gramsbergen (gemeente Hardenberg) herbergt het stoffelijk overschot van tien gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van Gramsbergen (gemeente Hardenberg) aan tien militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving zijn gesneuveld.

De namen en sterfdata van de tien militairen luiden:

Aubrey Herbert Bale (4-12-1943), Valentine George Brough (14-9-1942), John Henry Forrester Cochrane (4-12-1943), Thomas Cuthbert Dewar (14-9-1942), Phillip Stevenson Hammond (14-9-1942), William Herbert (14-9-1942), Jack Herring (14-9-1942), George Walter Hewitt (4-12-1943), William Chippindale Massey (14-9-1942) en Robert Vivian Duncan Smith (4-12-1943).

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Locatie
Het erehof maakt deel uit van de Algemene begraafplaats, gelegen aan De Anerdijk te Gramsbergen (gemeente Hardenberg).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht