Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 4 mei 1986
Adopteer dit monument.

Zelhem, plaquette in het gemeentehuis (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het gemeentehuis van Zelhem (gemeente Bronckhorst) is uitgevoerd in brons. Op de plaat is een davidster afgebeeld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN DE JOODSE
INWONERS VAN ZELHEM, DIE GEDURENDE
DE 2e WERELDOORLOG OM HUN JOOD-ZIJN
WERDEN OMGEBRACHT.

K. AUSSEN
M. JACOB-AUSSEN
L. AUSSEN-WINTER
M. SACHS
K. SACHS
B. JACOB
M. JACOB
M.A.B. JACOB
J. JACOB
E. SACHS-HEINE

4 MEI 1986.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het gemeentehuis van Zelhem (gemeente Bronckhorst) is opgericht ter nagedachtenis aan tien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de tien joodse slachtoffers luiden:

Karl Aussen, Lina Aussen-Winter, Bernard Jacob, Jetje Jacob, Meier Jacob, Michiel Asser Benjamin Jacob, Marianne Jacob-Aussen, Karl Sachs, Meier Sachs en Emma Sachs-Heine.

Onthulling
Het gedenkteken is onthuld op 4 mei 1986.

Locatie
Het gedenkteken bevindt zich in de hal van het gemeentehuis aan de Burgemeester Rijpstrastraat in Zelhem (gemeente Bronckhorst).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht