Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: M. Meesters
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Nijmegen, plaquette in het postkantoor (foto: Frits van Echten)
Nijmegen, plaquette in het postkantoor (Foto: Merel Holleboom/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in het postkantoor te Nijmegen is uitgevoerd in brons. Bovenaan de plaquette staat een schild met daarop een leeuw.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'1940 - 1945
M. THOONEN - VAN DER DONK
U. WIERDA
C.A. PETERS
H. SCHAAP
A. FRANK
J. VD AKKER
H.T. BERNS
J.J.G. V LOO
J. V BALLEGOOY
H.A. V KAMPEN
W.A. V LEIDEN
P. VELTMEIJER
G.H. SPAAN
H. HENDRIKS.'

Onder de plaquette staat de tekst:
'IN MEMORIAM ONZE KAMERADEN PTT NIJMEGEN.'

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in het postkantoor in Nijmegen is opgericht ter herinnering aan 36 personeelsleden van de PTT, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onder hen was de joodse Alexander Frank, vakwerkman bij de Posterijen. Hij werd geboren op 26 april 1901 in Nijmegen. Alexander en zijn vrouw Esther Peekel hadden een zoon, Jacob Hans, en een dochter, Hanna. Alexander Frank werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Oost-Europa gedeporteerd en kwam bij een evacuatiemars uit de concentratiekampen op 28 februari 1945 om het leven. Zijn vrouw en kinderen zijn op 6 oktober 1944 in Auschwitz om het leven gebracht.

Oorlogsdoden Nijmegen
Meer informatie over de op de plaquette genoemde omgekomenen is te vinden door op de namen van de slachtoffers te klikken.

Joannis van de Akker,  Johannes van Ballegooij, Hermanus Theodorus Berns, Maria Toonen-van der Donk, Alexander Frank, H. Hendriks, Hendrikus Antonius van Kampen, Willem Albert van Leiden, Johanna Jacoba Gerarda van Loo, Cornelius Antonius Peters, Hero Schaap, Gerardus Hermanus Spaan, Pieter Veltmeijer, Ulke Wierda.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich in het postkantoor aan de Van Schevichavenstraat in Nijmegen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht