Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1977
Adopteer dit monument.

Elburg, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Elburg is een natuurstenen gedenkplaat. Op de plaat is een brandende kaars afgebeeld.

Tekst
De tekst op het gedenkteken is zowel in het Nederlands als in het Hebreeuws aangebracht:

'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
DIE OMGEKOMEN ZIJN IN DE JAREN
1940-1945.'

Symboliek
De brandende kaars houdt de herinnering aan de oorlogsslachtoffers in leven.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Elburg is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Oprichting
Het gedenkteken was een schenking van mevrouw Susanna de Lange-Heimans.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1977.

Locatie
Het gedenkteken is aangebracht aan de binnenzijde van de muur van de Joodse begraafplaats aan de Oosterwalstraat in Elburg.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht