Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1988
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Pancratius.

Brummen, 'Joods monument' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Brummen is een natuurstenen gedenksteen met een afbeelding van een menora in reliëf. In de steen is een gevelsteen van de voormalige synagoge ingemetseld.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'RACHEL SCHREIT OM HAAR KINDEREN,
DIE ZIJ DERFT.
TOT 1962 STOND HIER DE SYNAGOGE
VAN DE JOODSE GEMEENTE BRUMMEN
TER NAGEDACHTENIS AAN DE JOODSE INWONERS
OMGEKOMEN IN DE JAREN 1940-1945.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Brummen is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de zeventien joodse slachtoffers luiden:

Aäron Meijers, Abraham Meijers, Isaac Meijers, Johanna Meijers, Jutha Mariana Meijers, Lion Isaak Meijers, Marianna Meijers, Mozes Meijers, Lea Meijers-van Esso, Aaltje Meijers-Levie, Bernard Weijel, Hertog Weijel, Mina Weijel, Nathanie Weijel, Philip Weijel, Lea Weijel-Aptroot en Margarete Weijel-Berghausen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1988.

Locatie
Het monument staat op de locatie van de voormalige synagoge op de hoek van de Tuinstraat en de Primulastraat in Brummen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht