Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument van voetbalclub Brummense Boys in Brummen is een natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'1940 1945
J. BENSINK
W. KAATMAN
ABR. MEIJERS
A. MEIJERS
F. VAN DE BERGHE.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument van voetbalclub Brummense Boys in Brummen is opgericht ter nagedachtenis aan vijf leden van de sportvereniging die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de vijf oorlogsslachtoffers luiden:

F. van de Berghe, J. Bensink, W. Kaatman, Abr. Meijers en A. Meijers.

De broers Abraham (Bram) en Aäron (Arie) Meijers voetbalden bij de Brummense club. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ze ondergedoken op verschillende adressen. De broers werden echter verraden en in de nacht van 11 mei 1944 opgepakt door de bezetter. Ze werden gedeporteerd naar het oosten. Arie Meijer is op 26 februari 1945 in kamp Buchenwald om het leven gebracht. Zijn broer Bram kwam op 9 mei 1945 om het leven in Midden-Europa.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
De gedenksteen is ingemetseld in de muur van de sportkantine van voetbalclub Brummense Boys in Brummen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht