Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Wijhe, monument voor de familie Aussen (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Aussen in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is een plaquette, uitgevoerd in zwart marmer.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'HIER WOONDE DE FAMILIE AUSSEN,
DIE TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
IN AUSCHWITZ OMKWAM.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de familie Aussen in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier leden van dit joodse gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter naar Auschwitz is gedeporteerd en daar om het leven is gebracht.

De namen van de vier joodse slachtoffers luiden:

Jakob Aussen, Klara Aussen-Winter, Anna Sophie Aussen en Herta Aussen.

Jakob Aussen en zijn vrouw Klara hadden twee dochters, Anna Sophie (geboren op 25 april 1924) en Herta (geboren op 24 mei 1926). Het gezin woonde in Wijhe aan het Havenpad. Vader Aussen was werkzaam bij een smederij. In 1941 werd hij gearresteerd en tewerkgesteld in het werkkamp Lievelde bij Lichtenvoorde. Op 2 oktober 1942 werd dit kamp ontruimd. Alle gevangenen, waaronder Jakob Aussen, werden overgebracht naar Kamp Westerbork. Diezelfde nacht werden zijn dochters opgepakt en eveneens naar Westerbork vervoerd. Moeder Aussen was overspannen geraakt en opgenomen in het ziekenhuis. Zij werd in april 1943 alsnog naar Kamp Westerbork gebracht. Het gezin is op 14 september 1942 van daaruit naar Auschwitz gedeporteerd. Jakob Aussen en zijn dochters Anna Sophie en Herta zijn op 17 september 1943 om het leven gebracht. Klara Aussen-Winter overleed kort na de bevrijding in het kamp, op 2 maart 1945.

Onthulling
Het monument is onthuld om 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het voormalige huis van de familie Aussen aan het Havenpad in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht