Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Steenwijk, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is een natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE
47 ISRAËLITISCHE STADSGENOTEN
DIE NIET TERUGKEERDEN
1940-1945.'

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich in de synagoge. In 1952 is het gedenkteken overgebracht naar de begraafplaats en ingemetseld boven de ingang van het metarehuisje.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland) is opgericht ter nagedachtenis aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

Op de plaquette staat vermeld dat er 47 joodse medeburgers zijn omgekomen tijdens de oorlog. Uit onderzoek van de heer Jan van Rossum blijkt dat het echter om 51 slachtoffers gaat. Het is niet precies bekend welke joodse oorlogsslachtoffers in 1948 met dit monument werden herdacht .

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
De gedenksteen bevindt zich boven de ingang van het metarehuisje op de Joodse begraafplaats aan de Eesveenseweg in Steenwijk (gemeente Steenwijkerland).

Bronnen

  • 51 portretten, de vermoorde joden van Steenwijk uit de schaduw van J. van Rossum (Stichting Gedenkteken Joodse Steenwijkers, Grafisch Produktiebedrijf Gorter BV, 2005) ISBN 9090199527;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht