Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1999
Adopteer dit monument.

Ommen, 'Joods monument' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Eerde (gemeente Ommen) is een taps toelopende natuurstenen gedenksteen, geplaatst op een voetstuk.

Teksten
De tekst op de gedenksteen luidt:

'KURT ROSENTHAL
OTTO-EDGAR ROSENSTERN
STEFFI PINNER
URSULA-LORE BEIN
BERND LEFFMAN
ROSEMARIE OPPENHEIMER
KLAUS METZ
WALTER VOHSSEN
ERNST BINSWANGER
KLAUS HERZBERG
HERMANN ISAAK
KLAUS SECKEL
ERNST-RUDOLF REISS
ULRICH SANDER.'

De tekst op het voetstuk luidt:

'IN MEMORIAM
OF THE PUPILS OF THE FORMER QUAKERSCHOOL EERDE
WHO WERE DEPORTED AND PERISHED IN THE HOLOCAUST.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' bij Kasteel Eerde in Eerde (gemeente Ommen) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien Duits-Joodse leerlingen van de voormalige Quakerschool die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de veertien slachtoffers luiden:Ursula-Lore Bein, Ernst Binswanger, Klaus Herzberg, Hermann Isaak, Bernd Leffman, Klaus Metz, Rosemarie Oppenheimer, Steffi Pinner, Ernst-Rudolf Reiss, Otto-Edgar Rosenstern, Kurt Rosenthal, Ulrich Sander, Klaus Seckel, Walter Vohssen.

Op het monument staan de namen van enkele slachtoffers anders vermeld dan in het Digitaal Joods Monument.

De kinderen werden op de Quakerschool opgeleid voor een bestaan in de landbouw in Palestina.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1999.

Locatie
Het monument bevindt zich bij Kasteel Eerde, gelegen aan de Kasteellaan in Eerde (gemeente Ommen).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht