Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Onthulling: 1991
Adopteer dit monument.

Ommen, 'Joods monument' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Ommen is een blauwe davidster, ingemetseld in een witte cirkel. Het geheel is aangebracht in de bestrating.

Symboliek
De kleuren blauw en wit verwijzen naar de staat Israël.

Wijziging
Het monument was voorheen geplaatst in het plaveisel aan het Varsenerplein in Ommen, op de plaats van de voormalige synagoge. Enkele jaren geleden is het monument verplaatst naar de joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat. Het monument is verplaatst uit piëteit omdat het pand waar de gedenksteen voor lag een horecabestemming had gekregen, waardoor de gedenksteen op een terras zou komen te liggen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Ommen is een herinnering aan de voormalige synagoge, die tot 1951 op het Varsenerplein heeft gestaan.

Onthulling
Het gedenkteken is onthuld in 1991.

Locatie
Het monument bevind zich op de joodse begraafplaats aan de Dr. A.C. van Raaltestraat in Ommen.

Bron

  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8;
  • G.J. Martens.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht